Posted on: 2021.07.20. Posted by: Tenmag vegán Comments: 0

A legtöbb ember valószínűleg nem tud róla hogy bár a vörös húsok tartalmaznak vasat, de sokkal kisebb arányban mint ez a 6 növényi étel.

Hemvas vs vas

Míg a növényi étrend tele van vasban gazdag ételekkel, ezek nem tartalmaznak hamvasat amely csak vérben és izomszövetekben található.

Az emberi test természetesen szabályozza a növényi eredetű vasfelszívódást, megakadályozva ezzel a vas túlterhelését. Az állati eredetű élelmiszerekből származó hemvas azonban hamar felszívódik és a szervezet nem szabályozza megfelelően. Miután a felszívódott, a szervezetnek nincs mechanizmusa a felesleges vas eltávolítására.

A vegán és vegetáriánus étrendet követő emberek úgy tűnik hogy elegendő vasat kapnak több A, C, E, K vitamin, rost és magnézium mellett.

A tény, hogy a növényekben nincs hemvas, még jó is lehet, mivel így csökken az esélye a szívbetegségeknek és a metabolikus szindrómának.

A szervezetünk magas vastartalma bizonyos nem fertőző betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői is. Ajánlott hogy ne csak a vegetáriánusok, hanem a nem vegetáriánusok is rendszeresen ellenőrizzék vas szintjüket és javítsanak az étrendjükön a mellékelt ábra alapján.