A wok serpenyő egy igazi varázslatos eszköz a konyhában, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egyszerűen és gyorsan elkészítsük a finom és egészséges vegán ételeket. A wok serpenyőben készült fogások friss, ropogós zöldségekkel és aromás fűszerekkel kápráztatnak el minket, és még azokat is lenyűgözik, akik nem vegánok. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű, de ízletes vegán receptet, amelyeket könnyedén elkészíthetünk wok serpenyőben.
1. Vegán Thai Zöldségcurry
Hozzávalók:
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 hagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 közepes répa, vékony csíkokra vágva
- 1 paprika, vékony csíkokra vágva
- 1 cukkini, vékony szeletekre vágva
- 200g kemény tofu, kockákra vágva
- 2 evőkanál piros curry paszta
- 1 kanál kókusztej
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál barna cukor (opcionális)
- Friss koriander és lime szeletek a tálaláshoz
Elkészítés:
- Melegítsük fel a kókuszzsírt a wok serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, majd pároljuk, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a curry pasztát, és pirítsuk további 1-2 percig, amíg illatos lesz.
- Tegyük a tofu kockákat a serpenyőbe, és süssük őket mindkét oldalon aranybarnára.
- Adjuk hozzá a zöldségeket és pároljuk őket néhány percig, amíg megpuhulnak, de még ropogósak maradnak.
- Öntsük hozzá a kókusztejet, szójaszószt és, ha szeretnénk, a barna cukrot. Forraljuk fel, majd hagyjuk párolódni, amíg az ízek összeérnek és az étel szaftossá válik.
- Tálaljuk friss korianderrel és lime szeletekkel, tészta vagy rizs kíséretében.
2. Gyors Vegán Édes-savanyú Tofu
Hozzávalók:
- 1 csomag extra szűz tofu, kockákra vágva és lecsöpögtetve
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál paradicsomketchup
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 hagyma, vékony szeletekre vágva
- 1 zöld paprika, vékony csíkokra vágva
- 1 piros paprika, vékony csíkokra vágva
- 1 sárgarépa, vékony csíkokra vágva
- Szezámmag a díszítéshez
Elkészítés:
- Keverjük össze a szójaszószt, rizsecetet, barna cukrot és paradicsomketchupt egy tálban, majd hagyjuk félre.
- Melegítsük fel a kókuszolajat a wok serpenyőben közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát és pároljuk, amíg üveges nem lesz.
- Tegyük a tofu kockákat a serpenyőbe, és süssük őket mindkét oldalon aranybarnára.
- Adjuk hozzá a zöldségeket, és pároljuk további 2-3 percig, amíg megpuhulnak.
- Öntsük hozzá a szójaszószos keveréket, majd főzzük további 2-3 percig, amíg az étel bevonatot kap és a szósz besűrűsödik.
- Tálaljuk szezámmaggal megszórva és rizzsel vagy nudlival.
Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen fantasztikus vegán ételeket készíthetünk el egy wok serpenyőben. Kreativitásunknak nincs határa, és a friss zöldségek, tofu és fűszerek végtelen lehetőségeket kínálnak az ízek kombinálására. Fedezzük fel a vegán konyha gazdagságát a wok serpenyő segítségével, és élvezzük az egészséges és ízletes fogásokat!