Posted on: 2023.10.15. Posted by: Tenmag vegán Comments: 0

A wok serpenyő egy igazi varázslatos eszköz a konyhában, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egyszerűen és gyorsan elkészítsük a finom és egészséges vegán ételeket. A wok serpenyőben készült fogások friss, ropogós zöldségekkel és aromás fűszerekkel kápráztatnak el minket, és még azokat is lenyűgözik, akik nem vegánok. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű, de ízletes vegán receptet, amelyeket könnyedén elkészíthetünk wok serpenyőben.

1. Vegán Thai Zöldségcurry

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 hagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 közepes répa, vékony csíkokra vágva
  • 1 paprika, vékony csíkokra vágva
  • 1 cukkini, vékony szeletekre vágva
  • 200g kemény tofu, kockákra vágva
  • 2 evőkanál piros curry paszta
  • 1 kanál kókusztej
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál barna cukor (opcionális)
  • Friss koriander és lime szeletek a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a kókuszzsírt a wok serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, majd pároljuk, amíg üveges nem lesz.
  2. Adjuk hozzá a curry pasztát, és pirítsuk további 1-2 percig, amíg illatos lesz.
  3. Tegyük a tofu kockákat a serpenyőbe, és süssük őket mindkét oldalon aranybarnára.
  4. Adjuk hozzá a zöldségeket és pároljuk őket néhány percig, amíg megpuhulnak, de még ropogósak maradnak.
  5. Öntsük hozzá a kókusztejet, szójaszószt és, ha szeretnénk, a barna cukrot. Forraljuk fel, majd hagyjuk párolódni, amíg az ízek összeérnek és az étel szaftossá válik.
  6. Tálaljuk friss korianderrel és lime szeletekkel, tészta vagy rizs kíséretében.

2. Gyors Vegán Édes-savanyú Tofu

Hozzávalók:

  • 1 csomag extra szűz tofu, kockákra vágva és lecsöpögtetve
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál paradicsomketchup
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 hagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 zöld paprika, vékony csíkokra vágva
  • 1 piros paprika, vékony csíkokra vágva
  • 1 sárgarépa, vékony csíkokra vágva
  • Szezámmag a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a szójaszószt, rizsecetet, barna cukrot és paradicsomketchupt egy tálban, majd hagyjuk félre.
  2. Melegítsük fel a kókuszolajat a wok serpenyőben közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát és pároljuk, amíg üveges nem lesz.
  3. Tegyük a tofu kockákat a serpenyőbe, és süssük őket mindkét oldalon aranybarnára.
  4. Adjuk hozzá a zöldségeket, és pároljuk további 2-3 percig, amíg megpuhulnak.
  5. Öntsük hozzá a szójaszószos keveréket, majd főzzük további 2-3 percig, amíg az étel bevonatot kap és a szósz besűrűsödik.
  6. Tálaljuk szezámmaggal megszórva és rizzsel vagy nudlival.

Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen fantasztikus vegán ételeket készíthetünk el egy wok serpenyőben. Kreativitásunknak nincs határa, és a friss zöldségek, tofu és fűszerek végtelen lehetőségeket kínálnak az ízek kombinálására. Fedezzük fel a vegán konyha gazdagságát a wok serpenyő segítségével, és élvezzük az egészséges és ízletes fogásokat!